Všechno, co potřebujete vědět pro nejlepší výběr svatebního fotografa

 

Je známo a říká se, že prstýnky a fotky jsou to jediné, co vám ze svatby zbyde. Samozřejmě společně se zážitky. Je tedy důležité dát si záležet na jejich výběru.

V tomhle článku se sice nebudeme zabývat výběrem svatebních prstýnků, za to vám ale ukážeme tipy a rady, podle čeho si zvolit toho správného svatebního fotografa. Zkrátka, aby vám seděl jako vaše svatební trička.

Pokud již máte termín svatby, nečekejte a zamluvte si svatebního fotografa. Čím dříve, tím opravdu déle. Ideální čas je rok dopředu. Opravdu se nechcete dostat do situace, kdy vámi vybraný fotograf bude zamluvený.

O to více spěchejte na výběr a zarezervování fotografa, pokud se jedná opravdu o kvalitního profesionálního fotografa, u kterého víte, že jeho recenze jsou samé hvězdičky. U toho si můžete být jistí, že jeho volná kapacita bude rychle pryč.

Jestliže jste se lekli, jak moc pozadu jste, pokusíme se vás uklidnit. Pokud máte svatbu mimo hlavní sezónu (hlavní sezóna je od května do září), můžete si dovolit hledat fotografa například půl roku před svatbu. Totéž platí pro svatbu ve všední den.

Ale opět připomínáme, že čím dříve, tím lépe. Neshánějte fotografa na poslední chvíli. Budete mít další věc ze seznamu odškrtnutou a bude se vám lépe spát, když budete vědět, že osud vašich svatebních fotek je ve správných rukou.

Co stylu svatebních fotografií týče, musí se vám samozřejmě líbit. Asi těžko půjdete za fotografem s tím, že chcete takový a takový styl fotek, který se naprosto odlišuje od toho jeho. To není ta nejlepší cesta k vytouženému výsledku.

Pokud se vám nějaké fotky líbí, skvěle. Nejlepší způsob bude pokud zjistíte, kdo dané fotografie fotil a oslovíte fotografa.

Nezapomínejte, že existuje mnoho stylů a každému se líbí něco jiného, tedy neexistuje žádná šablona. Každý fotograf má svůj osobitý styl. Někdo klade důraz spíše na elegantní portréty, jiní zase na focení reportážním stylem.

Prohlédněte si snímky od mnoho fotografů a jednoduše vyřazovací metodou vybírejte jen ty, jejichž styl se vám stoprocentně líbí. Neoslovujte fotografy plošně bez rozmyslu, to opravdu nemá cenu.

Vybrané fotografy si pak ukládejte, abyste ve výsledku dostali vámi preferovaný seznam fotografů, které budete chtít oslovit.

Zkuste věnovat chvilku hledání zkušeností a referencí daného fotografa, aby vás pak nepřekvapilo, že fotograf například nebyl spolehlivý při dodání fotek či na svatbu nakonec vůbec nedorazil.

K hledání použijte Facebook nebo Google, kde jistě najdete potřebné reference. Zapátrejte také na svatebních fórech, i zde se toho spoustu dozvíte. Pracujte se seznam, ve kterém máte fotografy, jejichž styl se vám líbí.

Pokud nenaleznete reference, pak o něj požádejte fotografa. Taktéž není nazmar zeptat se, jak dlouho fotografuje svatby.

Následně po zjištění referencí, poptejte fotografy s poptávkou. Vždy uvádějte termín a místo vaší svatby a ptejte se na dostupnou na daný termín a konkrétní nabídku služeb.

Ptejte se na cenu, na obsah služeb, na to, jaký bude termín dodání fotek. Ptejte se také na cestovné, pokud fotograf není z místa, kde bude vaše svatba.

Pamatujte, že drahý fotograf se nerovná lepší fotograf.  Nejdůležitější kritéria jsou, aby se vám fotky líbily a sedli jste si s fotografem. Pokud najdete fotografa, který vám opravdu sedne, připlaťte si.

Podle nabídek, které vám budou následně chodit, vybírejte selektujte ideálního fotografa. Rozhodně neotálejte, protože se může stát, že v průběhu vašeho vybírání, dostal fotograf jinou poptávku na váš termín svatby. Pak platí, že kdo dřív přijde, ten dřív mele.

Nevybírejte si fotografa s minimálními zkušenostmi a také se vyhněte obloukem fotografům, kteří mají negativní reference. Zde musíte vidět, že na svatbě nebylo něco v pořádku.

Nespokojte se se fotografiemi, které nejsou svatební. Pokud má fotograf například krásné rodinné fotografie u vánočního stromečku, vánoční trička skvěle ladí s pozadím, je to sice moc hezké, ale vy stejně pořád potřebujete vidět svatební snímky.

A pokud se stane, že vám fotograf nereaguje na emaily nebo nebere vaše telefony, neztrácejte čas a nedoufejte, že se ozve. Jděte raději za dalším fotografem a tohoto škrtněte.

Přejeme vám hodně štěstí s vybíráním fotografa a nezoufejte. Odměnou za tohle úsilí vám budou krásné svatební fotografie, které vám zůstanou a budou i pro další generace!

 





PortfolioPříběhyO mněBlogKontaktNahoru
© 2020 Pavel Zahálka Svatební Fotograf
Designed by Dyso.cz