Svatební den je pro mnoho žen ten nejdůležitější v životě. Vždyť o tom, jak kráčí v bílých šatech uličkou k oltáři ke své lásce a cítí se jak princezny, sní od dětství. A najednou bum, je to tu. Dětské sny se mění v realitu a s nimi přichází problémy, a to nejen ty se samotnou organizací svatby.

Skoro každou nastávající nevěstu napadne, že by se možná hodilo zhubnout nějaké to kilčo do svatebních šatů, aby vypadala skvěle ve svatební den i na fotografiích, které zůstanou jako památka na tento den uchovány v rodinném fotoalbu na desítky let.

 

Jak zhubnout do svatebních šatů během pár měsíců? Jak si nastavit hlavu a proč to celé dělat? Na to se společně podíváme v následujícím článku!

Proč se pustit do hubnutí před svatbou?

Zhubnutí pár kilogramů před svatbou přináší benefity do různých oblastí života. Zhubnutá kila se podepíší na celkovém zdravotním stavu i kvalitě života.

Prospěšnost ke zdraví

Prospěšnost na psychiku a kvalitu života

Jak vydržet?

Jak vydržet bývá často klíčovou otázkou. Ze začátku jsou totiž všichni, kdo se do hubnutí pouští namotivovaní. Odhodlání se ale po pár týdnech vytrácí – výsledky nejsou takové, jaké jste očekávali, vlastně vás to cvičení ani tolik nebaví a vyvářet si na každý den podle jídelníčku? Nuda.

 

Kde vzít motivaci, která se vytratila a jak si zpátky nastavit hlavu směrem, že to je přece to, co jste tak moc chtěli a vyplatí se za tím jít?

Motivace  musí být pevná

Aby se vám podařilo zhubnout, musíte se připravit na to, že cesta k vysněné postavě je klikatá a dostanete se i do okamžiků, kdy se ručička váhy ne a ne pohnout. Ale nevzdávejte to. Snažte se vždy vzpomenout, proč jste začali. Nalepte si fotku vašich šatů nebo nějaké hubnoucí inspirace na lednici nebo ji vložte na tapetu vašeho telefonu a vždy, když máte pocit, že to stojí za nic, připomeňte si, proč to děláte.

 

TIP: A hlavně – dělejte to jen a jen pro sebe. Hubnutí totiž začíná v hlavě. Nezapomínejte proto ani na mentální fitko.

Nechte si poradit

Zvlášť pokud patříte mezi úplné začátečníky a zdravému životnímu stylu rozumíte jako koza petrželi, doporučujeme nechat si poradit od někoho, kdo procesu hubnutí rozumí. To znamená, že není ostuda svěřit se do péče nutričního specialisty, který vám nastaví jídelníček nebo do péče trenéra, který vám ukáže, jak na cvičení.

Pusťte se do toho ve dvou

Ve dvou se to lépe táhne – to platí i pro hubnutí. Proto zkuste najít ve svém okolí někoho, kdo by do toho šel s vámi. Pak můžete společně sportovat nebo si vyměňovat tipy ke stravování a navzájem se motivovat ve chvílích, kdy to chce druhá osoba vzdát.

Pořiďte si pěkné oblečení

Víte, jak se cvičí úplně nejlépe? V nových legínách a tričku pro sportovní nadšence. Přece jenom ženy to tak mají ve většině případů nastavené. Ať už se rozhodnete pro svou oblíbenou sportovní značku nebo nakoupíte sportovní oblečení a vybavení někde, kde to ještě neznáte, určitě si zpříjemníte začátky hubnutí.

Chce to reálné cíle

Reálné cíle jsou pro hubnutí velmi důležité. Na začátku vaší cesty se doporučujeme zvážit a změřit a hlavně si nastavit reálný cíl, kterého chcete v určitém časovém úseku dosáhnout. Tady často dochází k chybám.

 

Lidé mají pocit, že je v pořádku zhubnout např. 10 kilo za 2 měsíce. Netvrdíme, že se toho dosáhnout nedá. Asi dá. Ale rozhodně se nejedná o zdravý způsob hubnutí a pravděpodobně vám z těla odchází spíše svalovina a voda než tuk.

 

V potaz berte svůj věk, zdravotní stav, pohybové možnosti a taky čas, který do svatby zbývá. Podle toho pak nastavte své cíle. Doporučujeme například 3 kg za měsíc – rozhodně je tak větší šance na úspěch a dosažení vaši radosti.

 

Hubnutí bez stresu a pocitu neúspěchu je stejně důležité jako nastavení vhodné motivace.

Tipy, jak zhubnout do svatebních šatů

Hubnutí se dá dosáhnout 2 efektivními způsoby a těmi je zdravá strava a pravidelný pohyb. Nejrychlejších a efektivních výsledků dosáhnete ve chvíli, kdy dokážete kombinovat tyto dva parametry.

Tipy, jak zhubnout pomocí zdravé stravy

Spíše než na tipy potravin, které se vyplatí jíst při zdravém stravování se podíváme na zásady, které stojí za to při hubnutí dodržovat:

1.    Postupně nahrazujte potraviny

Někteří lidé při hubnutí volí cestu radikální změny a ze dne na den mění své stravovací návyky. Neříkáme, že to nemůže fungovat. Jistě už se objevil někdo, kdo měl tak silnou vůli a zvládl to. Nicméně u většiny lidí se po čase objeví absťák po starém stravování, něco si dopřejí, objeví se výčitky – vrátí se ke starému stravování a je po hubnutí.

 

Pokud tedy chcete dosáhnout trvalé změny, doporučujeme jít po krůčcích, nenadávat si při porušení jídelníčku a zase se vrátit na správnou cestu. Ze začátku doporučujeme:

 

 

Naopak bychom doporučili doplnit stravu o dostatek vitamínů a vlákniny. Vyzkoušet můžete také bylinnou směs na hubnutí. Nebojte se vyzkoušet některé nové potraviny jako je bulgur, tofu nebo sója.

2.    Jezte pravidelně

Věděli jste, že hladovění nemá na tělo pozitivní účinek? Naopak si z nedostatku jídla tělo začíná dělat tukové zásoby v okamžiku, kdy mu nějaké jídlo dodáte. Proto je důležité nastartovat svůj metabolismus a stravovat se pravidelně po menších porcích tak, aby tělo nemělo potřebu si žádnou zásobu na horší časy hladovění dělat.

 

Jíst můžete klidně 5x denně, nic nezkazíte ani tím, když si nastavíte 3 jídla za den. Tady hodně záleží na vás a vaší potřebě jíst. Úplným základem by však měla být snídaně, oběd a večeře.

3.    Vyvážená strava je základ

Vyvážená strava spočívá v dostatečném příjmu sacharidů, bílkovin, tuků a vlákniny. Každá složka má v našem těle významnou úlohu.

 

Zdrojem bílkovin může být libové maso, mléčné výrobky, luštěniny, tofu nebo vejce a důležité jsou zejména pro budování svalové hmoty, zároveň dokáží zahnat pocit hladu na delší dobu.

 

Dobrým zdrojem sacharidů jsou například ovesné vločky, brambory, rýže nebo celozrnné pečivo. Zdrojem zdravých tuků jsou ryby, semínka, oříšky, avokádo a kvalitní oleje.

 

TIP: Vydat se můžete také cestou různých stravovacích směrů, které taktéž přináší změny na postavě. Už jste slyšeli například o cukr free stravování nebo keto dietě? Důležité je najít si to, co vyhovuje vašemu přesvědčení.

4.    Plánujte dopředu

Důležité je plánovat si jídla dopředu a pravidelně chodit na nákupy potravin, klidně se seznamem v ruce. Je jen na vás, jestli si jídelníček sestavíte sami nebo požádáte o pomoc odborníky. Základem by však mělo být zkoušet nové recepty, obměňovat suroviny a jídlo si užívat.

5.    Dodržujte pitný režim

Není to celé jenom o jídle, ale také o tekutinách a pitném režimu. Věděli jste, že když člověk dostatečně pije, jeho tělo pak rychleji spaluje? Důležité je ale také to, co pijete. Nejlepší je obyčejná pitná voda nebo neslazený čaj.

Tipy jak zhubnout pomocí pravidelného pohybu

Hubnutí stojí na tom, že váš výdej bude vyšší než příjem. Aby k tomu docházelo, je potřeba i pravidelného pohybu. Ze začátku bude stačit cvičit i třikrát týdně po dobu 30 minut, lepší je ale hodina. Čím častěji se budete hýbat, tím lépe. Nezapomínejte ale také na regeneraci svalů.

 

Důležité je, aby vás hubnutí bavilo – s tím souvisí i výběr správné pohybové aktivity. Celkově doporučujeme kombinovat aerobní a anaerobní cvičení.

1.    Aerobní cvičení

Aerobní cvičení zahrnuje kardio trénink a je důležité pro pálení tuků a zlepšování kondice. Obvykle jde o cvičení s nižší intenzitou, které ale provádíte delší dobu. Mezi takové aktivity patří například plavání, jízda na kole nebo běhání.

 

TIP: Pokud se rozhodnete začít běhat, nezapomínejte na reflexní prvky, které jsou důležité pro vaši bezpečnost – ať se té svatby ve zdraví dočkáte.

2.    Anaerobní cvičení

Anaerobní cvičení znamená v podstatě posilování jednotlivých partií vašeho těla a je důležité pro nabírání svalové hmoty. Takové cvičení se provádí po kratší dobu, za to je velmi intenzivní. Řadíme sem hlavně posilování.

 

K posilování můžete využít váhu vlastního těla – například u cviků jako jsou kliky nebo dřepy. Není na škodu naučit se pracovat i se závažím v podobě činek, kettlebellu nebo zapojit cviky na žebřinách či hrazdě.

Myslete i na spánek a regeneraci

Už v úvodu pravidelného cvičení bylo zmíněno téma významnosti regenerace. Největší regenerační aktivitou pro lidské tělo je spánek. Dospělý člověk by měl spát alespoň 7 hodin denně. Rozhodně byste tedy při hubnutí neměla důležitost spánku podceňovat.

Závěrem

Je to právě kombinace vyváženého jídelníčku, pravidelného pohybu a dostatečné regenerace, které vám pomůžou k vysněné postavě ve svatební den. Tak hurá do toho!

 

 

Alena Mrvíková, SEO služby a copywriting

 

Obrázky:

https://unsplash.com/photos/Efd5oh-nQWI

https://unsplash.com/photos/JpWcneSvhDY

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-talir-zdravy-zelenina-1640777/

 

 

 

 

 

 

 





PortfolioPříběhyO mněBlogKontaktNahoru
© 2020 Pavel Zahálka Svatební Fotograf
Designed by Dyso.cz