Svatební fotografie z Přerova, Prostějova a Hané obecně

Focení svateb na Hané si vždycky maximálně užívám. Tento kraj si snad musí zamilovat každý, kdo tudy alespoň projíždí. Já jsem měl tu možnost jako svatební fotograf na Hané fotit již desítky svateb a vždycky mě trojúhelník Olomouc, Prostějov, Přerov něčím milým překvapí a někdy až dojme. Ať už je to krásná příroda, malebné uličky historických center měst nebo milí a veselí lidé, vždy je zde svatební focení neopakovatelným zážitkem. V okolí Prostějova či Přerova nehraje roli, jaké je zrovna počasí nebo roční období. Vždycky se dá vymyslet nějaká zajímavá kompozice a s nevěstou i ženichem si při focení společně užijeme legraci. Nyní si můžeme připomenout kraj Hané trochu podrobněji.

Název Haná získala tato národopisná oblast po řece Hané, která protéká jižním okrajem regionu a vlévá se do Moravy mezi Kojetínem a Kroměříží. Původ tohoto slova označujícího nejen oblast, ale i zdejší obyvatele, byl dříve nesprávně přikládán historicky neprokázanému knížeti Hanovi.

Pojmenování řeky Hané je spolehlivě doloženo již v pramenech ze 13. století. Přesné geografické hranice Hané se určují jen velmi těžko. Nejstarší Komenského označení regionu Na Hané zahrnuje obtížně vymezitelnou oblast mezi Vyškovem, Prostějovem a Kroměříží, přičemž osou tohoto regionu je samotná řeka Haná. V dobové literatuře z přelomu 18. a 19. století však již oblast Hané zaujímala mnohem rozsáhlejší plochu centrální Moravy. K Hané byly připojovány oblasti okolo Tovačova, Kojetína či Přerova. Zde se dají najít krásné zlaté lány, které mohou posloužit při focení svatebních fotografií s nádechem tradičního moravského venkova.

Přerov je město v Olomouckém kraji, 21 km jihovýchodně od Olomouce v Hornomoravském úvalu na řece Bečvě, přibližně 200 m nad mořem a má rozlohu 58,48 km². Žije zde přibližně 42 tisíc obyvatel. Do roku 2002 byl Přerov sídlem okresního úřadu okresu Přerov. Město je důležitou dopravní křižovatkou. Spolu s Olomoucí, Prostějovem, Šumperkem a Hranicemi na Moravě tvoří průmyslovou a ekonomicky nejsilnější část Olomouckého kraje. Je sídlem mnoha významných průmyslových podniků (PRECHEZA, PSP Machinery, Meopta, Kazeto a další). Přerov byl také městem vojenským, sídlila zde 23. základna vrtulníkového letectva Edvarda Beneše. Část historického jádra města (Horní město) je od roku 1992 městskou památkovou zónou. Někdejší podhradí se označuje jako Dolní město. Podhradí je oblíbeným místem, kam se vydávám za svatebními fotografiemi.

Nedaleký Prostějov leží 15 km jihozápadně od Olomouce a 45 km severovýchodně od Brna, na západním okraji Hané, v severní části Hornomoravského úvalu, východně od Drahanské vrchoviny. Město se rozkládá ve výši 223 metrů nad mořem, na jeho okraji protékají říčky Hloučela a Romže. Žije zde přibližně 43 tisíc obyvatel. Historické jádro města je od roku 1990 městskou památkovou zónou. Centrem města je náměstí, jež dnes nese jméno T. G. Masaryka, s dominantou Nové radnice s 66 m vysokou věží a orlojem, další dominantou je barokní morový sloup se sochou Panny Marie z roku 1714. Domy lemující náměstí měly původně svá domovní znamení, z nichž některá se dochovala dodnes a jsou vyhledávanou fotogenickou kulisou svatebních fotografií. Chystáte svatbu v Přerově nebo Prostějově? Pokud ano a ještě nemáte svatebního fotografa, zkuste mi zavolat nebo napsat a třeba se spolu setkáme u dalšího svatebního focení na Hané.





PortfolioPříběhyO mněBlogKontaktNahoru
© 2020 Pavel Zahálka Svatební Fotograf
Designed by Dyso.cz